Θολό παραμένει το τοπίο ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό, την ώρα που οι πλευρές συνεχίζουν να διατηρούν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Ωστόσο, αναλυτές βλέπουν μια χαραμάδα ελπίδας, σε διαδικαστικό, όμως, επίπεδο, που θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου με στόχο την επαναφορά της διαδικασίας στις ράγες του συμφωνημένου πλαισίου. Προσδοκία που, σε αυτή τη φάση, κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη.
Ενδεικτικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Π», ο τέως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι με βάση την αντίληψη που έχει σχηματίσει από την επίσκεψη της Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, «υπάρχει μία χαραμάδα ελπίδας για την άτυπη πενταμερή συνάντηση». Παρ' όλα αυτά, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ξεκαθάρισε ότι το επίπεδο φιλοδοξίας δεν είναι υψηλό, «αλλά η προσπάθεια είναι τουλάχιστον να καταστεί δυνατός ο διορισμός ενός απεσταλμένου, ο οποίος ή η οποία, όπως φαίνεται, είναι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που είχε ήδη εμπλοκή στο Κυπριακό». Η στόχευση είναι να γίνει μια προσπάθεια προκειμένου να διαφανεί αν τα μέρη μπορούν να καθίσουν γύρω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Η πενταμερής διάσκεψη θα έχει περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα, είπε ο τέως διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, προσθέτοντας, την ίδια ώρα, ότι ο Γενικός Γραμματέας των ΗΕ θα ήθελε, αν ήταν δυνατόν, να προκύψει και κάτι περισσότερο, αλλά φαίνεται ότι αυτή η προοπτική δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται.
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περαιτέρω μετά το πέρας της πενταμερούς, την ώρα που η τουρκοκυπριακή ηγεσία και η τουρκική πλευρά επιμένουν στις δημόσιες τοποθετήσεις τους στην αξίωση για κυριαρχική ισότητα και λύση δύο κρατών.
Το βασικό ερώτημα είναι αν η Άγκυρα θα επιμείνει εμμονικά, ενώπιον του ΓΓ των ΗΕ, σε λύση εκτός πλαισίου των ΗΕ και υπέρ της θέσης της για λύση δύο κρατών ή αν θα υπαναχωρήσει για να επιτρέψει το ξεκλείδωμα της διαδικασίας. Δίνοντας το στίγμα της προσέγγισής του αναφορικά με τη στάση που αναμένεται να τηρήσει η τουρκική πλευρά στο πλαίσιο της πενταμερούς συνόδου για το Κυπριακό, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εξέφρασε την εκτίμηση «δεν νομίζω ότι χρειάζεται να υπαναχωρήσει πολύ η Τουρκία, υπό τις περιστάσεις» και εξηγώντας τη θέση του πρόσθεσε ότι «η Τουρκία δεν θέλει να χρεωθεί μόνη της το κόστος της παντελούς έλλειψης κινητικότητας και γι' αυτό και δείχνει μια κάποια ευελιξία, τουλάχιστον σε διαδικαστικό επίπεδο». Επιτυχής κατάληξη της άτυπης πενταμερούς, με βάση το χαμηλό επίπεδο προσδοκιών, θα είναι «απλώς να μην θέτουν (η τουρκική πλευρά και τ/κ ηγεσία) ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων την αποδοχή των όρων τους για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα».
Σύμφωνα με τον τέως διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς, «το να έχεις μια θέση είναι ένα, το να απαιτείς από τον συνομιλητή σου να την αποδεχτεί πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις είναι κάτι άλλο. Και τα Ηνωμένα Έθνη σίγουρα δεν μπορούν να το δεχτούν, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας». Κατέστησε πάντως σαφές ότι «δεν απαιτείται όμως να δηλώσουν ότι απορρίπτουν αυτή τη θέση, απλώς δεν πρέπει να τη θέτουν ως προϋπόθεση».